Имах удоволствието да прекарам последната седмица на декември 2015 в ловната резиденция "Росица". Изживяването беше първокласно от всяка гледна точка. Персоналът и ловният водач бяха много внимателни и любезни, атмосферата беше приятелска. Спалните са с много широки и комфортни легла. Храната беше отлична и за петдневния ми престой нито едно ястие не се повтори.

Ловувал съм по целия свят и трябва да кажа, че тази ловна резиденция е сред най-добрите, в които съм отсядал.

12.01.2016 Д-р Азис Кан, изпълнителен директор на онкологичен институт, Илинойс, САЩ

 

Организацията на лова е на високо ниво. Това е една много красива област с голям брой диви животни. Хората са много приятни и за мен е удоволствие да идвам тук.

OCTOBER 2015   Dr.med. Friedrich Ziegler, DEUTSCHLAND

 

 

Много добра ревиера със завидна дивечова наличност. Отлична база и обслужване. Много любезни ловни водачи, които вършат чудесна работа. С удоволствие ще дойда за пореден път.

OCTOBER 2015   Dr.med. Joachim Moritz, DEUTSCHLAND

 

29 поредни години на лов в Лъгът
През 80-те години, като собственик и управител на фирми за ловно оръжие Блазер, Маузер и още няколко компании в сферата на лова, имах бизнес отношения с българското правителство, докато основавах малка фабрика за приклади от орех в Габрово.
Като запален ловец бях поканен да посетя Лъгът (тогава известен като Мазалaт). По онова време това беше ловен курорт на високопоставени служители на комунистическия режим и техните чуждестранни гости.
Аз "меко казано" харесах това, което видях - изобилие от дивеч в безкрайна, естествена планинска среда. Tрофейни благородни елени, зрели глигани с големи бивни, добри сръндаци и диви кози, бродещи из горите, ливадите и хълмовете. Бяха твърде много, за да бъдат предизвикателство за един истински ловец. На места районът изобилстваше от дивеч (включително и мечки), концентрирани около местата за хранене, изцяло на разположение на тогавашните комунистически лидери.
Тогава се запознах с Иван Недков, като мой водач. Млад и амбициозен лесничей, запален ловец и управител на ловен район. Говореше добре немски език. По време на дългите часове, които прекарвахме в дебнене на дивеч, му разказах за западната ловна етика, опазването на дивеча там и това, което европейските и Северноамериканските ловци биха очаквали да видят, ако дойдат в Лъгът. Иван слушаше с интерес.
По време на първия си лов и след него се срещнах с някои от най-високопоставените държавни служители и сключихме договор, осигурявайки добри условия за ловците в моите компании и постоянен приход от марки и долари за стопанството. Това щеше да покрие поне част от огромните разходи по поддръжката на такъв голям ловен район, с достатъчно персонал, зареден и луксозно обзаведен ловен дом. Така поставихме началото на нашето добро сътрудничество, което скоро ще навърши 30 години.
От 1984 г. идвам в Лъгът на лов най-малко веднъж годишно сам или придружавайки мои гости. Ловът на сръндаци през лятото, благородни елени през есента и особено гонките са страхотни! Последното ми посещение беше само преди няколко седмици. Въпреки, че полетът е дълъг и презокеански, доведох с мен и деветгодишния си син Дани. Отидохме заедно на лов и той смело и доста професионално уби първия си дивеч - млад глиган. Роди се ловец, пристрастен към Лъгът, точно като баща си. Големият брат на Дани, Анди пропусна своята цел, но няма търпение да се върне и да покаже на какво е способен. До тогава ще тренира по мишена...
Днес Лъгът не може и не бива да бъде това, което беше някога. Ние, съвременните ловци, очакваме ловът да бъде предизвикателство с добър шанс и за двете страни: ловецът да уцели, а дивеча да избяга. И все пак: никой, особено ако е пропътувал такова голямо разстояние и е похарчил доста средства, не иска да се прибере у дома с празни ръце. Това не може да се случи в Лъгът, при условие, че ловецът има известни умения в преследването, стрелбата и малко късмет ... Лъгът все още е моят ловен рай.
Ако сте истински ловец, планирате да ловувате в Лъгът и имате въпроси, моля не се колебайте да ми се обадите или ми пишете на електронната поща (на английски, немски или испански език). С радост ще отговоря на вашите въпроси, стига да мога. (Европейците моля да имат предвид, че Канадското тихоокеанско време е с 9 часа назад).

НАСЛУКА!

Герхард Бленк (Септември 2013)

132 Sky Court

Kelowna, BC V1V 3A2, Canada

Mobile Tel. +1-250-862 1826

gerhardblenk@shaw.ca

www.wilden.ca

 

 

Заедно с трима приятели идваме редовно на лов в България от 1994 г. насам. Тази година нашият туроператор (Bulgarian Hunt Service) ни представи ловно стопанство „РОСИЦА“.

От самото начало бяхме приятно изненадани от любезността и дружелюбността на персонала на ловния дом. А и самият ловен дом е над нивото на най-добрите ловни домове в България.

Стопанството е изключително поддържано, всички дивечови ниви бяха засети, със сгурност и затова дивечовото богатство е огромно.

Ловните водачи са отлични, изпълниха всичките ни желания. Също условията за лов, както и автомобилите, на разположение на лова, са върховни.

В пункта за обработка на дивечово месо хигиенните условия са най-добрите, които сме виждали в България.

ИЗВОД: След многото много добри стопанства, които сме посетили в България, най-доброто е „РОСИЦА“ – Лъгът. Това е нашето любимо ловно стопанство и със сигурност ще се върнем отново тук.

Сърдечни поздравления за екипа на ДЛС „РОСИЦА“ и неговия шеф!

Наслука!

Юрген Вагнер (Ноември 2013)


"Прекарах една вълнуваща седмица във вашето ловно стопанство.

Имахме много успешен лов на диви свине и чудесно време. Организацията беше на ниво.

Бих искал да ви поздравя за вашето приятелско посрещане и гостоприемство.

С уважение,

Бернар Новиал ( 13 януари 2013г., Франция)"

 

"Топла и приятелска атмосфера в "Къщата". Безупречна ловна организация и в резултат - успешен лов на глиган, благодарение професионализма на Петър.

Със сигурност ще се върна за нов глиган през периода на ноемврийското пълнолуние.

Още един път - благодаря за всичко!"

Костас Калугерис, 11 Ноември 2012, Гърция 

 

И този лов беше, както винаги, много добър. Още през първия ден отстреляхме пет сръндака. Петър се беше подготвил много добре и ловът беше, разбира се, много успешен. Кухнята и обслужването са неповторими.

Иван е направил много положителни промени. Всичко е на световно ниво и скоро ще се върна отново тук!

май 2012, Herbert Rudolf