ПЕТ ЕЛЕНА УБИТИ ОТ БРАКОНИЕРИ КРАЙ СЕЛО БАТОШЕВО

Пет благородни елена са убити при бракониерски лов в землището на село Батошево на границата с Държавно ловно стопанство „Росица” - Лъгът. На 27.11.2014г. през нощта, служител на стопанството чува изстрели, идващи от ловните полета край селото, и подава сигнал в полицията в Севлиево. Отзовалите се на място полицаи откриват в местността „Чуките“ убити две кошути и две телета. От тях са извадени куршуми, а наблизо са намерени гилзи от два вида оръжие. Петото застреляно животно бракониерите са успели да приберат с автомобила си.

При последвалата съвместна акция на полицията, РУГ и Северноцентрално държавно предприятие в село Горна Росица в гараж до къщата на двама софиянци - арендатори на земеделска земя, е разкрита незаконна кланица за преработка на дивечово месо. Там имало части, кожи и вътрешности от животни. При обиска са намерени прибори за нощно виждане, оръжие и голямо количество патрони. Единият от арендаторите - 43-годишен мъж, е бил задържан за 24 часа.

Полицията продължава да работи за установяване на други лица, съпричастни към извършеното престъпление. Започнато е досъдебно производство по чл. 237, ал. 1 от НК. под ръководството на Районна прокуратура - Севлиево.

Ръководството на Северноцентралното държавно предприятие  остро осъжда бракониерския лов, който сериозно вреди на развитието на популацията на дивеча, и апелира правораздавателните органи за справедливо наказание, съгласно законите на страната. И занапред всички работници и служители на Предприятието ще насочват усилията си за предотвратяване на всякакви опити за незаконен лов, както и за опазването на горите.


2 Декември, 2014